Omega-3-vetzuren verminderen kans op kanker niet

nieuws De bewering dat toevoeging van omega-3-vetzuren aan het dieet kanker voorkomt, klopt niet. Dat besluiten onderzoekers van het Southern California Evidence-Based Practice Center na analyse van alle studies over het effect van omega-3-vetzuren in het dieet op kanker. In totaal bevatten de studies 65 schattingen van een verband tussen vetzuurconsumptie en het krijgen van kanker. Slecht 8 daarvan bleken statistisch significant. De gevonden verbanden waren bovendien tegenstrijdig.
Zo wezen drie studies op een grotere kans op borstkanker bij mensen die van omega-3-vetzuren namen, één studie op een verminderd borstkankerrisico en werd in zeventien onderzoeken geen verband gevonden. De kans op longkanker was in een studie verhoogd, in een ander verlaagd en in vier studies was het verband niet significant. Iets vergelijkbaars gold voor prostaatkanker: een studie vond een verhoogde kans, een studie een verlaagde en vijftien studies zagen geen significant verband. Bij colonkanker wees een onderzoek op een verminderd kankerrisico en zagen 17 studies geen verband.
Dieetsupplementen met omega-3 vetzuren hebben volgens de onderzoekers geen enkel effect op kanker.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram