Visoliecapsules afgeraden voor kankerpatiënten

nieuws Visoliecapsules die veel patiënten met kanker gebruiken, kunnen kankercellen ongevoelig maken voor chemotherapie. Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het tijdschrift Cancer Cell De onderzoekers raden het gebruik van visolie en visoliesupplementen af voor patiënten die chemotherapie ondergaan.

De onderzoekers ontdekten dat chemotherapie die platina-analogen bevat, menselijke mesenchymale stamcellen aanzet tot het produceren van twee vetzuren die resistentie tegen de chemotherapie opwekken. De gevonden vetzuren zijn ook aanwezig in visolie en extract van algen. Met name visolie wordt veel gebruikt door kankerpatiënten vanwege de gezondheidseffecten van omega-3. In muizen trad resistentie tegen chemotherapie met platina-analogen op als zij doses visolie kregen toegediend die vergelijkbaar zijn met de aanbevolen dagelijkse dosis bij mensen. De onderzoekers raden daarom het gebruik van visolie af.

Cancer Cell 2011, doi: 10.1016/j.ccr.2011.08.010


Laatst bijgewerkt: mei 2023
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram