Supplementen met visolie

vis-ijs.jpg

nieuws Vanwege de gezondheidseffecten van n-3-vetzuren uit vis zijn er capsules te koop met EPA en DHA (‘visolie’). Toch is vis eten beter: het is namelijk niet helemaal uitgesloten dat bij die gezondheidseffecten behalve visvetzuren ook andere stoffen in vis een rol spelen. Voor personen die geen vis willen of kunnen eten, zijn supplementen met visolie een alternatief.
Voedingssupplementen met visolie worden in allerlei soorten en maten verkocht. Belangrijk is om goed te kijken of er inderdaad EPA en DHA in zit. Er zijn namelijk ook andere n-3 vetzuren (ook wel bekend als omega 3-vetzuren), zoals alfa-linoleenzuur (ALA). Weliswaar kan het lichaam ALA omzetten in EPA en DHA, maar onduidelijk is in welke mate. Ook de dosering verdient aandacht. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 0,2 gram (200 mg) langeketenvetzuren uit vis. Uit voorzorg is het beter niet meer dan één tot enkele grammen per dag te consumeren. Voor kinderen en jongeren (vanaf 6 maanden tot en met 18 jaar) geldt een aanbeveling van 0,15 tot 0,2 gram. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).Voor zuigelingen (0-6 mnd) geldt een aanbeveling voor DHA van 0,02 g/kg per dag. Dit komt overeen met de hoeveelheid die gemiddeld in de borstvoeding aanwezig is, en aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt toegevoegd.
Om erachter te komen hoeveel EPA en DHA een capsule met visolie levert, is een rekensom nodig. Visolie bevat meestal een combinatie van EPA en DHA: gemiddeld 18% EPA en 12% DHA. Drie gram visolie bevat dan ca. één gram EPA/DHA. De exacte samenstelling en gehaltes kunnen echter verschillen, afhankelijk van de gebruikte visolie en de verdere bewerking.

Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren

Laatst bijgewerkt: januari 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram