Na mazelen ook rodehond in Nederlandse Biblebelt

nieuws Sinds mei zijn de mazelen uitgebroken in de zogenaamde ‘bible belt’ in Nederland. Dat is een gordel die begint in Zeeland en over Den Haag en Utrecht naar het noorden loopt en waar veel streng gereformeerde protestanten wonen die hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten (zie voor een kaartje voor de besmettingshaarden: www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/M/Mazelen).

Omdat hier veel mensen wonen die niet gevaccineerd zijn, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de ziekte zich de komende tijd nog verder zal verspreiden.

Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft de Nederlandse regering een aantal dringende maatregelen genomen:
• Alle kinderen van 6 tot 14 maanden die wonen in gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen ingeënt zijn, krijgen een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Dat geldt ook voor alle kinderen uit streng protestantse gezinnen, ongeacht de gemeente waar ze wonen.

• De ouders van kinderen tussen 1 en 18 jaar die nog niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, worden opgeroepen om dat alsnog te laten doen.

Na de mazelen is nu ook rodehond opgedoken in de Biblebelt. Op een basisschool in de regio Midden-Nederland zijn zeker elf kinderen besmet geweest.
Rodehond is minder gevaarlijk dan mazelen en ook minder besmettelijk, maar het kan wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, bij wie het virus geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

_Mazelenkaart.jpg


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram