Transvetten verhogen kans op onvruchtbaarheid

nieuws De zogenaamde transvetten verhogen niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, maar veroorzaken mogelijk ook onvruchtbaarheid. Wanneer 2% van de globale energie-inname bestaat uit transvetzuren in plaats van mono-onverzadigde vetzuren, verdubbelt de kans op onvruchtbaarheid. Een verhoging met 2% van de inname van transvetzuren ter vervanging van koolhydraten, verhoogt de kans op onvruchtbaarheid zelfs met 73%. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health (American Journal of Clinical Nutrition, January 2008). De onderzoekers raden vrouwen die zwanger willen worden dan ook aan om zo weinig mogelijk transvetzuren te eten.

Wanneer onverzadigd vet industrieel wordt omgezet in verzadigd vet (wordt ‘gehard’), worden transvetten gevormd. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, harder karakter. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en snacks.

Lees ook: Ongezonde transvetzuren


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram