Wondverzorging: een maandelijkse of zelfs wekelijkse bezigheid voor veel Belgische vrouwen

nieuws Een onderzoek over wondverzorging bij 300 Belgische vrouwen, brengt aan het licht dat bijna 1 op 4 maandelijks oppervlakkige wonden verzorgt bij zichzelf en anderen. Bij 1 op 10 gebeurt dit zelfs elke week.

Er is wel een belangrijk generatieverschil. Bij 27% van de vrouwen jonger dan 34 jaar en bij 30% van de vrouwen tussen de 35 en 54 jaar is wondverzorging maandelijkse kost, bij de 55 plussers daalt dit percentage tot 14%.

Bij de meest voorkomende wonden scoren snij- schaaf- en oppervlakkige brandwonden het hoogst. Bijna 1 op de 5 respondenten geeft aan maandelijks snij- of schaafwonden te verzorgen. Oppervlakkige brandwonden komen maar bij 5% elke maand voor, maar 1 op 3 geeft wel aan meerdere keren per jaar oppervlakkige brandwonden te verzorgen.

Bij snijwonden geeft bijna de helft van de vrouwen (47%) aan dat zij de wonde spoelen, ontsmetten en afdekken met een verband of pleister. Bij schaafwonden beperken de meeste vrouwen (36%) zich tot het spoelen en ontsmetten van de wonde. Bijna 1 op 10 spoelt de schaafwonde alleen af en 7% doet zelfs helemaal niks. Bij brandwonden geeft bijna 1 op 4 aan enkel te spoelen. De helft gebruikt een wondverzorgingsproduct. Verontrustend is dat meer dan 1 op 10 denkt dat boter of ijs op brandwonden helend werkt.

Tijdens het onderzoek werd ook gepeild waarom een wonde behandeld werd. De voornaamste reden was de vrees dat de wonde anders zou ontsteken. Naast het infectiegevaar werden ook een snelle wondheling en het verlichten van de pijn als belangrijke redenen aangeduid om een wonde te verzorgen. Een klein percentage van de respondenten gaf echter aan een wonde helemaal niet te verzorgen, omdat men er geen last van heeft of omdat men van mening is dat de wonde vanzelf wel geneest.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram