Enkelbrace voorkomt herhaalde enkelverstuikingen

123-enkel-brace-verband-170-06.jpg

nieuws Uit nieuw onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen.

Een enkelblessure is een van de meest voorkomende sportblessures. De belangrijkste sporten waarbij enkelblessures worden opgelopen zijn voetbal en hardlopen. De kans op een enkelblessure is voor beide sporten nagenoeg gelijk (1,02 om 1,03 enkelblessures per 1.000)

Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die dit verhoogde risico kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol.

Uit het Amsterdamse onderzoek, dat 384 sporters met een enkelverstuiking gedurende één jaar volgde, blijkt dat sporters die een enkelbrace droegen minder nieuwe enkelverstuikingen opliepen dan sporters die thuis trainden op een oefentol. De onderzoekers raden dan ook aan om na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening gedurende een jaar een enkelbrace te dragen. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan met de speciale oefeningen.

Versterk-je-enkel-app
Veiligheid.nl heeft een app uitgewerkt met een oefenschema voor de enkel en balanstraining. De app bevat ook informatie over brace- en tapegebruik en een brace keuzewijzer.
U kunt de app ’Versterk je enkel’ voor smartphone en tablet hier downloaden op

Brace Keuzewijzer
In het onderzoek werd ook onderzocht hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden. Ze droegen tijdens een aantal trainingen en wedstrijden afwisselend een compressiebrace, veterbrace of semi-rigide brace.

Bij chronische enkelstabiliteit (meerdere enkelverstuikingen) geeft de comprssiebrace te weinig mechanische steun en kan er beter voor een semi-regide of een veterbrace gekozen worden.

Meer info
www.veiligheid.nl/nieuws/enkelbrace-nog-effectiever-dan-balanstraining-bij-het-voorkomen-van-herhaalde-enkelverstuiking
http://slhamsterdam.com/nl/bracing-superieur-aan-neuromusculaire-training/


Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram