Alcoholverslaving voor de helft genetisch bepaald

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Ongeveer de helft van het risico om alcoholverslaafd te raken is erfelijk bepaald, maar er is niet één bepaald gen verantwoordelijk voor de verslaving. Dat blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Men onderzocht de hersenfuncties bij patiënten met alcoholafhankelijkheid en bij gezonde personen. Men stelde vast dat patiënten met een verslaving een minder goed functionerend beloningssysteem hebben in de hersenen. De boodschapperstof dopamine speelt hierin een cruciale rol. Een verminderde dopaminefunctie kan aangeboren zijn, maar ook het gevolg van traumatische ervaringen en heftige stress op jonge leeftijd. Iemand die als kind traumatische ervaringen heeft gehad, is extra kwetsbaar voor alcoholgebruik wanneer hij of zij een van de risicogenen heeft. Mensen zonder risicogen zijn beter bestand tegen de nadelige effecten van zulke ervaringen.

Verder wijst het onderzoek uit dat alcoholverslaving vaak samengaat met psychiatrische aandoeningen als depressie of ADHD, waarbij verschillende neurobiologische mechanismen een rol spelen. Zo zijn de hersenen van alcoholverslaafden met een angststoornis hyperalert op het maken van fouten en zouden deze patiënten alcohol kunnen gebruiken om dit te dempen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram