Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zeven manieren om klaarwakker te worden zonder koffie

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Voor velen onder ons is een kop koffie de manier om goed wakker te worden. Dat hoeft niet te betekenen dat wie geen koffie lust de hele dag moe hoeft te zijn. Wetenschappers van het YouTube-kanaal AsapSCIENCE leggen aan de hand van een geïllustreerde video uit welke zeven manieren even goed werken om fris te worden.

1. Zoek het daglicht op. Als het donker is maakt je lichaam meer melatonine aan, wat je slaperig maakt. In het licht zakt het niveau melatonine en word je wakkerder. Dus open die gordijnen en ga ’s morgens meteen naar buiten. Een wekker met een lamp die daglicht simuleert kan ook helpen.

2. Sluit je douche af met koud water. Uit studies blijkt dat koud water zones in onze hersenen activeert die verantwoordelijk zijn voor een fris, alert en vooral wakker gevoel.

3. Drink water. Als je slaapt, dan zweet en adem je. Misschien moet je midden in de nacht wel naar het toilet. Deze zaken drogen je uit en maken je moe. De dag beginnen met een glas water is daarom een goed idee.

4. Maak tijd voor een ontbijt. Een stevig ontbijt zet je lichaam in gang. Maak er tijd voor en je zal energiek aan de dag beginnen. Let wel: een ontbijt rijk aan suiker - denk aan donuts, croissants - is best lekker, maar je alertheid daalt vrij snel. Bij een vezelrijk ontbijt kan je je langer concentreren.

5. Appelsienensap. Het sap bevat zogenaamde flavonoïden die je, volgens een studie, alerter maken.

6. Beweeg. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat studenten die ’s morgens aan beweging doen betere resultaten op tests halen dan klasgenoten die niet actief aan de dag beginnen. Het grote voordeel? Beweging bevordert de bloedcirculatie, je hersenen krijgen meer zuurstof en dat komt je concentratie ten goede.

7. Luister naar muziek. Van je lievelingsmuziek word je blij. Het kan ook bepaalde zones in ons brein activeren waardoor het feel good hormoon dopamine kan vrijkomen. Zoveel enthousiasme maakt dat je vol goesting aan je dag begint.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160505_02274486


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram