- dossierHoe kan je best een pompoen uithollen (en bewaren) voor Halloween?
- nieuwsGratis oogtest tijdens Week van het Zien
- nieuwsSaartje Vandendriessche over het vinden van de juiste balans tussen voeding en supplementen
- dossierHoe (on)gezond zijn de verschillende varianten van koffie?
- dossierWord je dik als je 's avonds nog veel eet?
Voorzichtig met fondue en gourmet
nieuws
• Gebruik liefst een elektrisch toestel voor fondue of gourmet. Plaats dit zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en het fonduestel meesleuren.
• Gebruik liever geen brandspiritus of methanol. Geef de voorkeur aan een brander met brandpasta of gel.
• Gebruikt u toch brandspiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op de tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; hij kan nog volop branden terwijl u denkt dat hij uit is.
• Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad met opstaande randen staat. Zo wordt de tafel niet te heet en vangt u gemorste olie op.
• Vul het fonduestel maar voor een derde.
• Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loopt u een groot risico op brandwonden.
• Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel. Laat kinderen zeker nooit alleen fonduen.
• Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren. Schakel bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron uit.
• Gooi nooit water op brandende toestellen. Dit kan een steekvlam veroorzaken.
• Zorg eventueel voor een blusdeken zodat u een beginnende brand onmiddellijk kunt blussen.
Wanneer er toch brand uitbreekt en zelf blussen niet meer lukt:
• Blijf kalm.
• Houd ramen gesloten en sluit deuren achter u.
• Bel na ontvluchting direct 112!