Opgelet met knallende champagnekurken

nieuws Met snelheden van 65 kilometer per uur kunnen ploppende kurken voor zwaar oogletsel zorgen. Volgens onderzoek in Nederland zouden elk jaar een 20-tal mensen licht- tot zwaargewond worden door enthousiast of onvoorzichtig ontkurken. Rond de feestdagen zouden elk jaar drie à vier mensen een oog verliezen door rondvliegende champagnekurken.

Een champagnekurk past precies in een oog en kan daarom makkelijk schade veroorzaken, zoals een scheuring van het oog. Slachtoffers van rondvliegende kurken hebben in driekwart van de gevallen zelf de fles opengemaakt.

Als u de fles met de hand opent, hou ze onder een hoek van 45 graden van u af, waarbij u natuurlijk niet richt op een disgenoot. Neem de kurk stevig vast met uw minst sterke hand. Met uw sterkste hand draait u de fles rustig rond. Wanneer u de kurk voelt bewegen, haal die dan zachtjes uit de flessenhals. Gebruik daarbij uw duim en vingers.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram