Gebruik een fluovestje bij autopech

nieuws Sinds 1 februari 2007 is het in België wettelijk verplicht om een reflecterend fluoveiligheidsjasje te dragen wanneer u als bestuurder op de auto(snel)weg moet uitstappen. Dat kan nodig zijn bij pech of bij een ongeval. Wettelijk gezien moet alleen de bestuurder dit dragen, maar het verdient aanbeveling dat alle inzittenden ook een hesje aandoen en achter de vangrail plaatsnemen. De bestuurder moet de veiligheidsvest dragen zodra hij zijn voertuig verlaat.
Ook in heel wat andere Europese landen is een dergelijk vestje verplicht in geval van pech op autosnelwegen: Oostenrijk, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Slowakije. Tsjechië en Duitsland verplichten het vestje ook, maar enkel bij transport van goederen

Tips als je geconfornteerd wordt met autopech:
• Plaats het voertuig zo ver mogelijk van de rand van de rijweg vandaan, op een voldoende stabiele ondergrond.
• Trek het reflecterend veiligheidsvestje zo snel mogelijk aan, bij voorkeur voor u de wagen verlaat.
• Plaats de gevarendriehoek.
• De overige passagiers kunnen nu de wagen verlaten en gaan achter de vangrail staan. Als die er niet is - in tunnels bijvoorbeeld - ga dan op een afstand van het voertuig wachten.
• Bel de hulpdiensten.


Laatst bijgewerkt: mei 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram