Cosmeticaproducten zijn beperkt houdbaar

nieuws Ongeopend zijn cosmeticaproducten vaak vele jaren houdbaar. Eens geopend, kunnen ze maar een beperkte tijd bewaard worden. Daarom noteert u het best ergens de precieze datum waarop u het make-upproduct hebt opengemaakt. De minimale houdbaarheid van een cosmeticaproduct wordt niet beïnvloed als u het even opent in de winkel. De contacttijd is erg kort en producten zijn voldoende geconserveerd om (voortijdig) bederf te voorkomen.
Wanneer een product na openen beperkt houdbaar is, staat de houdbaarheid van het product op het etiket aangegeven met een symbooltje: een potje met een deksel. In het symbool of erachter staat de periode dat het product houdbaar is na openen, bijvoorbeeld 12 M = twaalf maanden na opening.

Het symbool met het aantal maanden dat het product na opening kan bewaard worden, is niet verplicht.
• op producten met een levensduur van 30 maanden of minder die al een houdbaarheidsdatum vermelden (zoals ‘bij voorkeur te gebruiken vóór eind’, gevolgd door een datum),
• op producten voor eenmalig gebruik (bv. staaltjes),
• op producten die niet met de buitenomgeving in contact komen (b.v. spuitbussen)
• op cosmetica waarvan de hygiëne na opening niet aangetast wordt (b.v. haarkleurmiddelen, parfums).

Mascara's, eyeliners en lippenstiften blijven ongeveer een jaar goed. Nagellak bewaart twee jaar, fonds de teint houden een jaar (soms twee, als ze zorgvuldig bewaard worden), poeders vier jaar en potloden nog langer…

De daadwerkelijke houdbaarheid van een cosmeticaproduct is mede afhankelijk van de manier waarop u met het product omgaat vanaf het eerste gebruik.
• sluit de producten na ieder gebruik zorgvuldig af
• bewaar producten niet in de zon
• voorkom onnodig in contact komen van het product met vocht
• bij mascara en eyeliners: voorkom dat lucht in en uit de verpakking wordt gepompt met het borsteltje
• neem nooit crème uit een pot met ongewassen handen. Beter is om een spatel of wattenstaafje te gebruiken
• maak sponzen, spatels en borstels die met cosmetica in aanraking komen, goed schoon en laat ze drogen voor (her)gebruik. Even wassen met water en wat zeep volstaat meestal
• houd u aan de bewaarinstructies op het product, bijvoorbeeld ‘droog en koel bewaren’
• bij sommige langhoudende lipsticks is het van belang de verpakking goed te sluiten, om te voorkomen dat het product uitdroogt
• leen uw make-up niet uit. Die raad geldt vooral voor mascara's en andere producten die in de buurt van de ogen worden aangebracht (risico op oogontstekingen, enz.), net zoals voor lippenstiften (risico op herpes, enz.).

Als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Ook ná deze periode kan het product vaak nog veilig worden gebruikt, maar dit hangt wel af van hoe u ermee bent omgegaan.
Make-upproducten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden zijn, zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar hun werking, hun smeuïgheid en hun geur veranderen met de tijd. De twee voornaamste risico's zijn een allergische reactie en een verminderde werkzaamheid.
Bij zonnecosmetica moet u er rekening mee houden dat de beschermingsfactor in de tijd terug gelopen kan zijn. Dit proces wordt versneld door bijvoorbeeld warmte, zon of als er zand in het product is gekomen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram