1 op de 2 ouderen heeft angst om te vallen

123-senior-vallen-gevaar-04-19.png

nieuws

Met de slogan ‘Laat angst om te vallen je leven niet bepalen’ ligt de focus van de Week van de Valpreventie (22 tot en met 28 april 2019) op valangst. Valangst is voor ouderen een van de vele risicofactoren om te vallen. 1 op 2 ouderen heeft angst om te vallen, ook ouderen die nog nooit gevallen zijn. Vrouwen hebben doorgaans meer angst om te vallen dan mannen.

Als je angstig of bezorgd bent om te vallen, is de kans groot dat je bepaalde activiteiten zult mijden. Je durft bijvoorbeeld niet meer te voet naar de winkel of cafetaria te gaan. Hierdoor ga je minder bewegen. Je spierkracht, evenwicht en mobiliteit nemen af, waardoor de kans op een val net toeneemt. Je mist ook het sociaal contact en vergroot de kans op vereenzaming en depressie. 

Lees ook: Valpreventie: tips om vallen te voorkomen

Tips en advies
  • Bespreek je valangst met familieleden, lotgenoten, vrienden en/of een arts. Via een gesprek kan je je houding en denken ten opzichte van valangst veranderen. 
  • Blijf in beweging. Zit niet te lang stil en probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Geef bijvoorbeeld de planten water, doe huishoudelijke taken, speel met je (achter)kleinkinderen.
  • Vraag aan je huisarts of kinesitherapeut een specifiek oefenprogramma met spierverstevigende oefeningen en evenwichtoefeningen (bijv. tai chi) die je thuis of in groep kan uitvoeren. 
  • Gebruik indien nodig een (loop)hulpmiddel zoals een stevige wandelstok of rollator. Pas je omgeving en je gedrag aan zodat je risico om te vallen verkleint.
  • Overloop samen met je familie en/of een ergotherapeut je verblijfplaats. Breng samen de gevaren in kaart en zoek oplossingen. 
  • Gebruik handgrepen als steun, bijvoorbeeld in toilet of douche.
  • Zorg voor voldoende verlichting. Doe het licht aan als je ‘s nachts moet opstaan.
  • Laat geen spullen rondslingeren op de grond waar je over kan struikelen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram