Voor jou gelezen op De Standaard

Al 15 procent meer zieken op vakantie dan vorig jaar

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Reisorganisatie VAB kreeg in de eerste helft van juli al 15 procent meer oproepen van Vlamingen die medische bijstand nodig hadden op reis, dan in dezelfde periode vorig jaar. De organisatie raadt aan om een goede reisapotheek mee te nemen en op tijd een dokter te raadplegen, ook op vakantie.

De medische afdeling van VAB-Reisbijstand kreeg tijdens de eerste twee weken van juli al honderden oproepen binnen van vakantiegangers met medische problemen, zowat vijftien procent meer dan vorig jaar. Daartegenover staat wel een daling in het aantal meldingen voor verkeersongevallen met negentien procent.

Omdat mensen verder en avontuurlijker reizen dan vroeger, is een ziektegeval niet altijd zonder risico, benadrukt VAB. De mobiliteitsorganisatie waarschuwt onder meer voor reizigersdiarree of ‘turista’ en raadt aan om rauw voedsel en kraantjeswater ter vermijden.

Frankrijk en Spanje

VAB kreeg deze zomer al medische dossiers uit Thailand, Vietnam, Cuba, Ivoorkust, Laos en Kirgizië, al is het merendeel van de gevallen wel nog in Frankrijk en Spanje te situeren.

De VAB raadt mensen aan om een goede reisapotheek te voorzien, met pijnstillers, ontsmettingsmiddel en een middel tegen diarree, constipatie en misselijkheid. Wie reist, voorziet ook het best een tekentang, ontsmettingsmiddel, pleisters en een koortsthermometer. Helpt dat allemaal niet, dan wachten toeristen beter niet te lang om een dokter te raadplegen. Zo kunnen veel onnodige complicaties vermeden worden, zegt VAB.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180715_03614246


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram