Vlaamse overheid vraagt verhoogde waakzaamheid voor mazelen

123-uitbr-huiduitslag-wereld-besmett-05-17.jpg

nieuws

Sinds december 2016 wordt Wallonië getroffen door een uitbraak van mazelen. Tot en met 16 april 2017 zijn 288 gevallen gemeld. Voor 111 (38 %) patiënten was een hospitalisatie nodig en 37 van de gevallen zijn gezondheidswerkers. Tot nu toe zijn twee gevallen van acute hersenontsteking (encefalitis) geregistreerd, er deed zich geen enkel sterfgeval voor. De gevallen zijn verspreid over heel Wallonië met uitzondering van de provincie Luxemburg.

Verder wordt ook een significante stijging van mazelen in Europa waargenomen. Voornamelijk Roemenië en Italië zijn het zwaarst getroffen. Gezien de huidige internationale en nationale context en de hoge besmettingsgraad van mazelen, vooral bij het begin van de ziekte, roept het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid artsen op om elk vermoeden van mazelen te melden bij het provinciale Team Infectieziektebestrijding. Dit maakt het mogelijk om nieuwe gevallen te vermijden door uiterlijk binnen de 72 u na blootstelling een vaccinatie aan te bieden aan de nauwe contacten die niet of onvolledig gevaccineerd zijn. 

Mazelen is een van de meest besmettelijke infectieziekten. Het is dus noodzakelijk om maatregelen te nemen om de kans op overdracht op anderen zo beperkt mogelijk te houden. 

Het is belangrijk om de vaccinatiestatus na te gaan van de huisgenoten en het personeel dat contact (gehad) heeft met de patiënt. Personen die eventueel de wachtkamer deelden met de patiënt worden best verwittigd. Mazelen is besmettelijk vanaf 4 dagen vóór tot 4 dagen na het optreden van het exantheem. 

Vaccinatie

In ons land worden de meeste kinderen (gratis) gevaccineerd tegen mazelen op de leeftijd van 12 maanden en een tweede dosis op de leeftijd van 10 jaar. Voor de leeftijdsgroep 20-45 jaar wordt aanbevolen de vaccinatiestatus na te gaan, gezien niet iedereen van deze leeftijdsgroep tweemaal gevaccineerd is, noch veel kans heeft gehad de ziekte door te maken. 

Lees ook: Infectieziekten (overzicht) en hun vaccinaties

Bron:
www.zorg-en-gezondheid.be


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram