Vaccineren tegen seizoensgriep is deze winter meer dan ooit nodig

nieuws Seizoensgriep is de jaarlijks terug opduikende wintergriep die veroorzaakt wordt door gewone, bekende en jaarlijks terugkerende griepvirussen. Doordat de seizoensgriep bijna elk jaar veroorzaakt wordt door een ander griepvirus, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast.
De enige manier om u tegen de seizoensgriep te beschermen, is vaccinatie. Nog te weinig mensen met een verhoogd risico op verwikkelingen doen dat. Ook als u gevaccineerd bent tegen de seizoensgriep kan u nog altijd de seizoensgriep krijgen, maar de gevolgen zijn minder erg. Antivirale geneesmiddelen worden niet aangeraden om seizoensgriep te voorkomen. Ze helpen vooral om de duur en de symptomen te verminderen. Het vaccin beschermt ook niet tegen een verkoudheid.
Opgelet: het jaarlijkse seizoensgriepvaccin beschermt niet tegen de pandemische H1N1griep. Het vaccin tegen de pandemische griep beschermt op zijn beurt niet tegen de seizoensgriep.

Wanneer vaccineren?
U laat zich het best tussen begin oktober en begin december vaccineren. Zolang de seizoensgriep niet is doorgebroken is vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.

Wie kan zich best laten vaccineren tegen griep?
Aangeraden wordt dat vooral risicopersonen zich laten inenten tegen de seizoensgriep.

Groep 1

* personen met verhoogd risico op complicaties
* personen ouder dan 65 jaar
* personen die in een instelling verblijven
* patiënten vanaf de leeftijd van zes maanden met bepaalde onderliggende chronische ziekten (hart-, long-, nier-, of leverziekten, metabole ziekten zoals diabetes) en mensen met een verminderde immuniteit, al dan niet door medicatie
* kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die langdurig met aspirine behandeld worden

Groep 2
* medisch en verzorgend personeel dat in contact komt met personen met verhoogd risico

Groep 3
* zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie

Groep 4
* alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden. Er is immers één kans op de drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral bij personen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn.

Ook wanneer u ouder bent dan 50 jaar en niet aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan vaccinatie nuttig zijn.
Bespreek juw risico met uw huisarts.

Lees ook: Griepvaccinatie: aanbevelingen door de gezondheidsraad


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram