Vaccinatiebereik in Vlaanderen erg hoog

123h-polio-vaccin-baby-OKT-18.jpg

nieuws

Het vaccinatiebereik in Vlaanderen is erg hoog. Dat blijkt uit gegevens die Kind en Gezin verzamelde. 
De cijfers tonen dat het vaccinatiebereik in Vlaanderen voor de gratis vaccindosissen in het eerste levensjaar én tweede levensjaar erg hoog is. Kind en Gezin is voor alle vaccindosissen aan baby’s en peuters veruit de belangrijkste vaccinator met een bereik van minstens 80%. 

• 67% van de kinderen in het Vlaams Gewest krijgt in de eerste 18 levensmaanden het volledige vaccinatieschema via Kind en Gezin.
• Minstens 94 procent van de baby's krijgt de eerste dosis van het Hexavalent vaccin tegen polio, difterie, tetanus, pertussis, hepatitis B, Haemophilus influenzae b in de eerste levensmaanden. Het aandeel voor de derde dosis van het Hexavalent vaccin ligt iets lager, maar nog steeds rond de 90%. 
• Ongeveer 92% van de kinderen krijgt in het tweede levensjaar het vaccin tegen mazelen, bof en rubella. Minstens 92,5% van de kinderen geboren in 2016 is gevaccineerd tegen polio. 
• Het Rota-vaccin is niet gratis. Toch blijkt uit de registratiegegevens dat meer dan 75% van de kinderen het vaccin krijgen. 
• Ook de meeste kinderen die opgroeien in kansarmoede zijn gevaccineerd. 

Kind en Gezin heeft ook informatie over het aantal kinderen dat gevaccineerd werd door andere vaccinatoren. Dit is mogelijk dankzij de koppeling met Vaccinnet. Vaccinnet is het bestel- en distributiesysteem dat Agentschap Zorg en Gezondheid hanteert voor het vaccinatiebeleid in Vlaanderen. 

De nieuwe vaccinatiecijfers zijn online beschikbaar tot op gemeentelijk niveau en per vaccin.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram