Nicotinevaccin op komst

optrekken-flacon4.jpg

nieuws De eerste proeven op mensen met een experimenteel vaccin tegen nicotine, doen het beste verhopen, aldus Zwitserse onderzoekers op het jaarlijkse congres van de American Society of Clinical Oncology in Orlando. Het vaccin gebruikt een deel van een genetisch gewijzigd stukje eiwit van een virus dat het immunsysteem stimuleert om te reageren wanneer het in contact komt met nicotine. Mensen die het vaccin krijgen produceren antilichamen die hen immuun maken tegen nicotine.
Het vaccin werd getest bij 341 zware rokers, waarvan tweederde eerder zonder succes al een nicotine-vervangende behandeling volgden. De proefpersonen kregen gedurende zes maanden maandelijks een inspuiting met het vaccin. 40% van de proefpersonen was 6 maanden na toediening van het vaccin nog steeds rookvrij. Hoe hoger het aantal antilichamen dat ze produceerden, hoe hoger de kans op stoppen. De onderzoekers gaan nu na hoe ze de efficiëntie van het vaccin kunnen verbeteren om een hogere producitie van antilichamen te stimuleren.
Het vaccin dat geproduceerd wordt door het Zwitserse Cytos Biotechnology zou vanaf 2010 op de markt kunnen komen.

bron: 2005 ASCO Annual Meeting Proceedings, Supplement to the J. of Clinical Oncology.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram