Herhalingsinenting tegen kinkhoest in het derde jaar secundair onderwijs

nieuws Vanaf dit jaar krijgen alle kinderen in het derde jaar van het secundair onderwijs (of van het geboortejaar 1994 in het Bijzonder Onderwijs) gratis het nieuwe gecombineerde vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (Boostrix®). Tot nu toe werden ze op die leeftijd alleen gevaccineerd tegen difterie en tetanus. Het nieuwe combinatievaccin kan ook gebruikt worden om jongeren tot 18 jaar in te enten die geen vaccin tegen difterie en tetanus kregen toen ze veertien jaar oud worden.

Kinkhoest (of pertussis) is een van de typische kinderziekten waartegen de meeste zuigelingen vanaf 2 maanden worden gevaccineerd. De laatste jaren wordt echter een stijging van het aantal kinkhoestgevallen vastgesteld. De reden van deze toename is nog niet duidelijk. Studies wijzen wel op een vermindering en zelfs het verdwijnen van de immuniteit 5 tot 10 jaar na de laatste kinkhoestvaccinatie. Bij jongeren en volwassenen is kinkhoest meestal niet ernstig. Het belangrijkst verschijnsel is min of meer hevige en langdurige hoest. Studies tonen aan dat 1/10 tot 1/3 van de gevallen van langdurige hoest bij volwassenen te wijten zou zijn aan een infectie door de kinkhoestbacterie. Probleem is echter dat die jongeren en volwassenen zuigelingen kunnen besmetten die nog niet gevaccineerd zijn. Het is duidelijk aangetoond dat de overdracht binnen een familie een belangrijke besmettingsbron is. Volwassen patiënten vormen op dit ogenblik dan ook de belangrijkste infectiebron voor zuigelingen.

Voor een blijvende bescherming moet de pertussisvaccinatie om de tien jaar herhaald worden. Dat gebeurt steeds samen met difterie-tetanusvaccinatie, in een aangepast drievoudig vaccin voor volwassen. Deze vaccinatie is ook aan te raden voor alle volwassenen die in contact komen met zuigelingen (jonge ouders en hun naaste familiecontacten, verzorgend personeel van pediatrische diensten en kinderdagverblijven).


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram