Spontane bevallingen na baarmoederhalskanker

nieuws Vrouwen bij wie omwille van baarmoederhalskanker een operatie noodzakelijk is, kunnen normaal bevallen dank zij nieuwe baarmoedersparende operatietechnieken (radicale trachelectomie). Deze techniek wordt in diverse ziekenhuizen in ons land toegepast. Hierbij wordt de baarmoederhals, een deel van het weefsel tussen baarmoederhals en bekken, alsook het bovenste deel van de schede weggehaald, in combinatie met een lymfadenectomie (wegname van lymfeklieren uit het bekken.
Deze techniek is niet zonder risico’s is. Door het wegnemen van de baarmoederhals, komt het sluitmechanisme onder enorme druk te staan, waardoor deze niet meer goed werkt. Dit kan voor complicaties tijdens de zwangerschap zorgen en een verhoogd risico op vroeggeboorte (25 tot 30 procent bevalt minstens acht weken te vroeg). Bovendien is een keizersnede bijna altijd noodzakelijk.
Een nieuwere techniek die o.m. aan het UZ Leuven toegepast wordt bij vrouwen met kleine tumoren in de baarmoederhals, bestaat er in om eerst chemotherapie toe te dienen om de tumoren te verkleinen. Daarna wordt enkel nog een kegeltje uit de baarmoederhals verwijderd en bij goede resultaten kan men zwanger worden. Twee jaar geleden is een vrouw voor het eerst zwanger geworden dankzij deze techniek en na een voldragen zwangerschap van 40 weken op natuurlijk wijze (zonder keizersnede) bevallen.

Lees ook: Gynaecologisch onderzoek , colposcopie en ev behandelingen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten.

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram