Seksueel actieve mannen hebben meer kans op prostaatkanker

nieuws Twintigers en dertigers die seksueel zeer actief zijn (zowel partnerseks als masturbatie), hebben mogelijk een hoger risico om later prostaatkanker te krijgen dan hun minder actieve leeftijdsgenoten. Dat moet blijken uit onderzoek van Nottingham University (Engeland) bij 800 mannen, gepubliceerd in het vakblad BJU International. De helft daarvan had prostaatkanker, de andere helft niet. Ze werden ondervraagd over hun seksueel gedrag tussen 20 en 30, 30 en 40, 40 en 50 en boven 50 jaar. In de prostaatkankergroep had twee derde van de mannen zes of meer seksuele partners, tegenover minder dan een derde in de niet-prostaatgroep. In de prostaatgroep was 40% van de mannen tussen hun 20 en 29 jaar 20 keer per maand of meer seksueel actief (vrijen en masturbatie) tegenover slechts 32% in de niet-prostaatgroep.
Volgens de onderzoekers kan het verschil in seksueel gedrag – dat het grootst was in de periode tussen 20 en 40 – mogelijk verklaard worden door een verschil in sekshormonen, wat ook het verschil in prostaatkanker zou kunnen verklaren.
Het is moeilijk om op basis van deze studie te spreken van een oorzakelijk verband. Uiteindelijk ging het om een relatief kleine groep mannen, en bovendien is ze gebaseerd op verklaringen van de mannen over hun gedrag van 20 tot 30 jaar vroeger, die misschien niet altijd even betrouwbaar zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram