Neurostimulator wordt getest tegen chronische migraine

nieuws In de Verenigde Staten wordt momenteel een implanteerbaar apparaat bij een patiënt getest om te evalueren of chronische migrainehoofdpijnen kan verlichten bij patiënten die niet reageerden op andere behandelingen.
De studie met als titel 'Occipital Nerve Stimulation for the Treatment of Intractable Migraine', (Occipitale neurostimulatie voor de behandeling van hardnekkkige chronische migraine) omvat de inplanting van een Medtronic Synergy® neurostimulator bij een 47 jaar oude vrouw die al 8 jaar aan chronische hoofdpijn leed. De neurostimulator stuurt elektrische impulsen via subcutaan getunnelde, geïsoleerde geleidingsdraden naar de occipitale zenuwen aan de schedelbasis.

Volgens Dr. Van Buyten, Pijncentrum AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas is is occipitale neurostimulatie een nieuwe techniek om bepaalde vormen van hoofdpijn te behandelen. De beste indicatie is de secundaire hoofdpijn uitgaande van de hals (ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd). Deze vorm van hoofdpijn komt voor bij 0,4 tot 4,6% van de Belgische bevolking, meestal bij vrouwen en de gemiddelde leeftijd is 43 jaar. Ook primaire hoofdpijn zoals specifieke vormen van migraine komen voor deze behandeling in aanmerking.
Deze nieuwe behandeling is weinig invasief en totaal ongevaarlijk . Het Pijncentrum van AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas heeft een ruime ervaring met deze techniek. De patiënten die werden behandeld na een zorgvuldige screening, kunnen allen hun hoofdpijn onderdrukken zonder inname van medicatie. Verder onderzoek naar het specifieke effect van dit implantaat op het centrale zenuwstelsel is aan de gang.
Medtronic kreeg de toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om de studie uit te voeren. Kandidaten voor de studie zijn volwassenen die gedurende drie maanden chronische migraine hadden die ten minste 15 dagen per maand aanhield en die refractair zijn voor andere behandelingen. De studiepatiënten zullen eerst extern gestimuleerd worden om hun respons te bepalen.
Neurostimulatie wordt reeds gebruikt voor de symptomatische behandeling van gevorderde ziekte van Parkinson en chronische rug- en beenpijn en complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram