Impotentie vaak door diabetes

nieuws Mannen met impotentieklachten hebben veel meer kans om een nog niet ontdekte diabetes te hebben dan anderen, en een bloedsuikertest zou zeker moeten worden uitgevoerd, aldus Engelse onderzoekers.

Als iemand erectile dysfunctie heeft, moet je de mogelijkheid van diabetes als de oorzaak zeker serieus nemen, meent onderzoeker Dr. Krishnamurthy Sairam, van het Kent & Sussex Hospital. Standaard zou dan ook een bloedglucosetest met vasten moeten worden uitgevoerd. De onderzoekers bkekeken de gegevens van 129 mannen die naar de afdeling urologie waren gekomen omdat ze geen erectie konden houden.

Diabetes en andere chronische aandoeningen die de bloedvaten, zenuwen en onwillekeurig zenuwstelsel aantasten zijn vaak de oorzaak van impotentie. Daarom werden alle 129 mannen op diabetes getest. Bij 29 mannen was al eerder diabetes vastgesteld, bij de overige 107 bleek 5% een niet eerder gediagnostiseerde diabetes te hebben. Van de overige mannen had 12% een dusdanig hoog glucoseniveau dat er in de toekomst zeker diabetes zou komen, tenzij men onmiddelijk met een behandeling startte.

Overigens bleek de test die glucose in de urine meet uiterst onbetrouwbaar, bij de mannen waarvan bekend was dat deze diabetes hadden bleek de test dat maar aan te geven bij 1 op de 5 mannen, oftewel voor 80% onbetrouwbaar.

bron: British Journal of Urology 2001;88:68-71.

Lees ook: Alles wat je moet weten over erectieproblemen


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram