Verhoogde kans op luchtweginfecties bij kinderen met downsyndroom

nieuws Downsyndroom is de meest voorkomende chromosoomafwijking bij levend geboren kinderen. Kinderen met downsyndroom hebben een hogere kans op luchtweginfecties, zoals sinusitis, otitis media, rhinitis, tonsillitis, pharyngitis, pneumonie, bronchiolitis.

Dit is mogelijk het gevolg van een verminderde afweer tegen virale en bacteriële infecties, schrijven onderzoekers van het VU Medisch Centrum Amsterdam in het Infectieziektenbulletin. Het aangeboren afweersysteem is erg belangrijk in de eerstelijnsafweer tegen micro-organismen. Bij kinderen met het downsyndroom is het aantal natural killer (NK)cellen is verminderd. Ook het verworven afweersysteem functioneert minder goed bij kinderen met het downsyndroom.

Ze hebben ten eerste minder T-cellen in de eerste 2 levensjaren. In de jaren hierna nemen deze cellen langzaam toe. Ook qua functie zijn er verschillen met gezonde kinderen.

Ten tweede hebben ze ook een verminderd aantal B-cellen vergeleken met gezonde kinderen. Qua functie is de antistofproductie door B-cellen ook afwijkend: bij kinderen met downsyndroom is de productie van IgM-antistoffen normaal of verminderd, terwijl IgG- en IgA- antistofproductie normaal of zelfs verhoogd is.

Tenslotte is er ook sprake van een vroegtijdige veroudering van het immuunsysteem bij kinderen met het Downsyndroom.
Ook andere factoren, zoals aangeboren hartafwijkingen, abnormale anatomie en fysiologie van de luchtwegen en neurologische afwijkingen die gepaard gaan met slikproblemen kunnen het hoger risico op luchtweginfecties mede verklaren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram