Mag ik aardbeien eten als ik diabetes heb?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Aardbeien vormen geen enkel probleem. Net zoals andere fruitsoorten zijn ze een bron van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en andere bio-actieve stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Naast deze stoffen levert fruit uiteraard ook suikers.

De portiegrootte die u van een bepaalde fruitsoort mag eten is afhankelijk van de hoeveelheid suikers, dat het fruit bevat. Hoe meer suikers , hoe kleiner de portie. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Hoe minder suikers een bepaalde fruitsoort bevat, hoe groter de portie wordt, die u kan gebruiken.

Aardbeien smaken wel zoet maar bevatten minder koolhydraten (suiker dus) dan bv. een appel. 250 g aardbeien (een klein bakje) is gelijk aan één koolhydraatportie fruit ( = 12,5 g koolhydraten). 125 g appel (een kleine) is eveneens gelijk aan 1 koolhydraatportie fruit.

De actieve voedingsdriehoek raadt aan om dagelijks 2 tot 3 porties fruit te gebruiken. Bespreek met uw diëtist op welk tijdstip van de dag u het fruit het best kan eten. Dit is namelijk afhankelijk van het werkingsprofiel van de medicatie of insuline. De ene persoon eet het fruit best in combinatie met de maaltijd, de andere gebruikt het beter als tussendoortje.
Wissel voldoende af en eet elke dag meer dan één soort fruit, zodat je alle voedingsstoffen kan benutten.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram