7 op 10 Vlamingen kan de stress (bijna) niet meer de baas

123-h-stress-job-man-02-19.jpg

nieuws

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat ons mentaal evenwicht soms ver zoek is. 7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun mentale veerkracht op of bijna op is.

Partena Ziekenfonds liet testen hoe het gesteld is met de mentale veerkracht van de Vlaming. Daaruit blijkt dat 55 procent onder ons flirt met de gevarenzone, en dat 13 procent zich in de gevarenzone voor burn-out en oververmoeidheid bevindt. Zij gaven aan wakker te liggen door gepieker, geen energie meer over te hebben en zich zelfs ronduit opgebrand voelen.

De top 5 van zaken waar we stress van krijgen is – in de eerste plaats – ons werk, gevolgd door verkeer, geld, gezondheid en sociale verplichtingen.
  • 35 procent geeft aan dat ze wekelijks of zelfs dagelijks de stress niet de baas kunnen, bij vrouwen loopt dat op tot 42 procent.
  • 30- tot 49-jarigen ervaren significant meer stress door het werk dan andere leeftijdsgroepen.
  • Hoe ouder men wordt, hoe beter men de stress de baas kan. Al ervaren die dan heel wat meer stress door het verkeer dan andere leeftijdsgroepen.
  • De druk voor sociale verplichtingen voelen vooral de 18 tot 39-jarigen.

Deze 4 alarmsignalen negeer je best niet:
1. Verandering in gedrag: concentratieproblemen, overmatige bezorgdheid, wakker liggen van je kopzorgen…
2. Verandering in emoties: stemmingswisselingen, sneller boos of geïrriteerd zijn…
3. Je terugtrekken: geen zin om mensen te zien, tegen dingen opzien…
4. Zeggen dat het niet goed gaat: zeggen dat je ‘op’ bent, ‘het niet meer ziet zitten’ of non-verbale signalen die in tegenstelling staan tot jouw ‘het gaat wel’

Test je eigen veerkracht
Op www.schijfruimtevol.be kan je zelf de test doen om te zien hoe het gesteld is met je mentale veerkracht. De test werd opgesteld met behulp van psychologen en wil je vooral op een laagdrempelige manier inzicht geven in je gemoedsrust. Je krijgt vervolgens ook tips op maat.
Partena Ziekenfonds wil met deze bewustwordingsactie het taboe rond mentale spanningen doorbreken.

Meer info op www.partena-ziekenfonds.be.

Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram