Worden we 116 jaar?

123-senior-ouder-verple-170_10.jpg

nieuws Gemiddeld 116 jaar oud worden als mens? Bij muizen is zo'n flinke verlenging van het leven al mogelijk, zegt prof. Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC in Rotterdam. Maar echt zo oud worden, is voor mensen nog even een ander verhaal.

Laboratoriummuizen kunnen hun leven met bijna de helft (45%) verlengen, als ze elke dag fors minder eten. Wetenschappers noemen dit ‘calorische restrictie’.

Het dieet blijkt effectief als het bestaat uit 70% van de normale hoeveelheid eten. Voor mensen is dit in de praktijk niet vol te houden. Je zou je hele leven lang een gevoel van honger hebben, zegt prof. Hoeijmakers.

Niettemin lijkt een verlenging van de gemiddelde mensenleeftijd van 80 jaar naar 116 jaar werkelijk mogelijk. Het motto: eet minder, leef langer. Bij zo’n dieet treden hart- en vaatziekten, kanker en diabetes veel minder vaak op. Dat blijkt uit onderzoek met aapjes.
Recentelijk zijn aanwijzingen gevonden dat sommige stoffen bij muizen levensverlengend werken zonder dat zware dieet. Het gaat om rapamycine, dat ontstekingen remt en het ontstaan van kanker tegengaat, en metformine, een middel tegen diabetes.

De hoogleraar is ervan overtuigd dat stofjes als deze ook mensenlevens kunnen verlengen. Wel is er nog veel onderzoek nodig om de gewenste dosis en veiligheid vast te stellen, zegt hij.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram