Minder overlijdens in ziekenhuizen met voldoende verpleegkundigen

123-pt-zh-zw-w-hosp-170_08.jpg

nieuws Volgens twee recente studies, de ene in de Verenigde Staten, de tweede in Engeland, tonen aan dat in een ziekenhuis met voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen minder patiënten op een dienst intensieve zorg terechtkomen en ook minder patiënten overlijden.

De Amerikaanse studie onderzocht het aantal opnames op een dienst intensieve zorgen en het aantal overlijdens na een chirurgische ingreep in meer dan 300 ziekenhuizen. Het ging in totaal om meer dan 50.000 patiënten van 65 jaar of ouder. In de ziekenhuizen met een adequaat aantal verpleegkundigen (in deze studie: meer dan één goed opgeleide verpleegkundige per bed) overleed 4,8 % van de patiënten binnen de dertig dagen na opname, tegenover 5,8 % in de minder goed bemande ziekenhuizen. Nog eens 7,5 % van de patiënten in de goede ziekenhuizen overleed aan de gevolgen van complicaties, tegenover 8,9 % in de andere ziekenhuizen. Het aantal opnames op intensieve zorgen lag de helft lager. Volgens de studie waren de ziekenhuizen met een voldoende grote verpleegafdeling uiteindelijk ook goedkoper dan de onderbemande ziekenhuizen.

Een vergelijkbare Britse studie komt tot het besluit dat het aantal overlijdens gemiddeld 17 tot 20 % lager ligt in ziekenhuizen met goed opgeleide verpleegkundigen die maximaal 6 patiënten moeten verzorgen, in vergelijking met ziekenhuizen waar de verpleegkundigen 10 of meer patiënten moeten verzorgen.

Bron:
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2482670
http://bmjopen.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmjopen-2015-008751


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram