Kan een bloedtest zelfmoordneiging voorspellen?

nieuws Een bloedonderzoek kan aantonen of iemand kwetsbaar is voor het plegen van zelfmoord. Dat schrijven onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in het American Journal of Psychiatry.

De onderzoekers bekeken de hersenen van 98 mensen met een ernstige psychische aandoening (depressie, bipolaire stoornis of schizofrenie) die zelfmoord hadden gepleegd, en vergeleken die met die van 70 mensen die een natuurlijke dood waren gestorven. Zij ontdekten dat een bepaald gen, het SKA2-gen, door een chemische verandering minder actief is in de hersenen van de mensen met zelfmoordgedachten. Vervolgens onderzochten ze bloedstalen van een 400-tal mensen met een psychiatrische stoornis. Bij diegenen die in het verleden zelfmoordgedachten hadden gehad, vonden ze eveneens dat dit gen minder actief was.

Het SKA2-gen is onder meer betrokken bij de reactie van de hersenen op stresshormonen. Wanneer dit gen minder actief is, zouden mensen gevoeliger zijn voor stress en vatbaarder zijn voor zelfmoord.
Vorig jaar verscheen al een gelijkaardige studie bij mensen met een bipolaire stoornis.

Lees ook: Zelfmoordrisico opsporen met bloedtest?

Naast het feit dat deze studies niet aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen een verminderde activiteit van het SKA2-gen en zelfmoord, vragen wetenschappers zich af wat de praktische waarde van een dergelijke test is. Zullen mensen met zelfmoordneigingen bijvoorbeeld bereid zijn om een bloedtest te ondergaan? Zullen ze bereid zijn om hulp te aanvaarden en zal deze hulp effect hebben indien de test positief is? Lopen ze geen risico op zelfdoding als de test negatief is?

Meer info: www.zelfmoord1813.be, www.preventiezelfdoding.be/

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram