Zelfmoordrisico opsporen met bloedtest?

nieuws Amerikaanse wetenschappers hebben in het bloed bepaalde biomarkers gevonden die mogelijk verband houden met zelfmoord. Biomarkers zijn biologische signalen (zoals een genetische variant of bepaalde eiwitten in het bloed) die kunnen wijzen op abnormale biologische processen. Deze biomarkers kwamen veelvuldiger voor in het bloed van mensen met een bipolaire stoornis die speelden met de gedachte om zelfmoord te plegen en in het bloed van mensen die zelfmoord hadden gepleegd.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Molecular Psychiatry.

De onderzoekers volgden drie jaar lang 75 mannen met een bipolaire stoornis. De proefpersonen moesten regelmatig vragenlijsten invullen en er werd op geregelde tijdstippen bloed afgenomen. In de loop van het onderzoek ontwikkelden negen patiënten zelfmoordneigingen. Door het bloed van die personen te vergelijken met het bloed van mannen die overleden na een zelfmoord, konden de wetenschappers zes mogelijke biomarkers aanduiden. Ze bestudeerden ook het bloed van mensen die door zelfmoord om het leven waren gekomen. De biomarkers bleken ook daar veelvuldiger in het bloed voor te komen.

Vervolgens bestudeerden de onderzoekers 42 andere mannen met een bipolaire stoornis en 46 schizofrene mannen. Daarbij bleek er een verband te bestaan tussen de mate waarin deze biomarkers in het bloed voorkwamen en de kans dat iemand in de toekomst in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege een zelfmoordpoging. De onderzoekers konden op basis van een bloedtest te kunnen inschatten of iemand in het verleden al wel eens een zelfmoordpoging had gedaan.

Ook als uit verder onderzoek zou blijken dat een dergelijke bloedtest effectief zelfmoordneigingen zou kunnen voorspellen – ook bij mensen zonder een bipolaire stoornis, vragen wetenschappers zich af wat de praktische waarde van een dergelijke test zou zijn. Zullen mensen met zelfmoordneigingen bijvoorbeeld bereid zijn om een bloedtest te ondergaan? Zullen ze bereid zijn om hulp te aanvaarden en zal deze hulp effect hebben indien de test positief is? Lopen ze geen risico op zelfdoding als de test negatief is?


Meer info: www.zelfmoord1813.be,
www.preventiezelfdoding.be/

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram