Hoe groot is de kans dat u over vijf jaar nog leeft?

nieuws Wilt u weten of u over vijf jaar nog in leven zult zijn? Zweedse wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee u dat kunt achterhalen als u tussen 40 en 70 jaar oud bent.

De test is gebaseerd op een grote databank met gegevens van 500.000 Britten, die vijf jaar lang gevolgd werden. Ze vulden allemaal een vragenlijst in met 655 vragen. Meer dan 8.500 mensen stierven binnen vijf jaar na het invullen van de vragenlijst. De onderzoekers hebben de vragen en antwoorden geanalyseerd en beweren dat slechts elf tot dertien vragen voldoende zijn om de kans op sterven te berekenen.

Mannen krijgen dertien vragen voorgeschoteld, vrouwen elf. De enquête polst onder meer naar uw rookgedrag, of u diabetes hebt, hoe snel u wandelt... maar ook minder voor de hand liggende zaken zoals of u al dan niet een auto hebt en hoeveel mensen er bij u in huis wonen. Kennelijk leeft een man met een auto langer dan een man zonder.

Vanzelfsprekend geeft de lijst geen 100 procent zekerheid, maar het geeft misschien wel een aanwijzing hoe het met uw gezondheid gesteld is, en of u uw levensstijl best aanpast. Een hoog sterfterisico kan bij de meeste mensen bijvoorbeeld gevoelig worden verminderd door niet te roken en meer te bewegen.

U kunt de test hier invullen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram