ADHD verhoogt kans op voortijdig overlijden

Fotolia_txt-ADHD-19-15.jpg

nieuws Mensen met ADHD lopen dubbel zo veel risico om voortijdig te overlijden dan hun leeftijdgenoten. Dat blijkt uit onderzoek in Denemarken gepubliceerd in The Lancet. De toegenomen sterfte wordt vooral verklaard door onnatuurlijke doodsoorzaken, zoals ongelukken.

De onderzoekers bekeken gegevens van bijna 2 miljoen Denen die tussen 1981 en 2011 geboren waren. De sterfte onder ADHD’ers was ruim tweeëneenhalf keer zo hoog als voor mensen zonder de diagnose. Na correctie voor onder meer bijkomende psychiatrische aandoeningen zoals verslaving was dit ongeveer anderhalf keer zo hoog. Het risico was het hoogst voor diegenen bij wie ADHD pas na hun 18de werd vastgesteld, en hoger voor vrouwen dan voor mannen.

De kans om vroeg te overlijden blijft evenwel ook voor mensen met ADHD laag: van de meer dan 32.000 personen met ADHD overleden er uiteindelijk slechts 107 vroegtijdig.
Het feit dat een diagnose op volwassen leeftijd gepaard gaat met hogere sterfte dan die op kinderleeftijd, pleit voor een vroege diagnose en bijbehorende behandeling.

Mortality in children, adolescents, and adults with attention deficit hyperactivity disorder: a nationwide cohort study

Laatst bijgewerkt: april 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram