Hartafwijkingen opsporen met ECG bij beginnende sporters

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Een inspannings-elektrocardiogram (ECG) kan hartafwijkingen opsporen bij mensen die willen deelnemen aan wedstrijdsport. Het Institute of Sports Medicine in Firenze, Italië, deed onderzoek bij ruim 30.000 Italianen die wilden deelnemen aan wedstrijdsporten. Bij 6 % van de deelnemers werden afwijkingen in de rust-ECG vastgesteld, die in 8 op de 10 gevallen evenwel onschuldig waren. Bij 5% van de deelnemers werden afwijkingen in het inspanning-ECG vastgesteld. Uiteindelijk werden 196 mensen (0,6%) afgeraden om competitiesport te beoefenen. Bijna 80 % daarvan had een normaal rust-ECG of slechts onschuldige afwijkingen, maar een duidelijk afwijkend inspanning-ECG. Wie ouder is dan 30 jaar bleek een hogere kans te hebben op een negatief advies in verband met hartproblemen.
BMJ, 3 juli 2008

Lees ook: Hart & inspanning
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram