Twee uur buiten spelen doet ogen goed

nieuws Bijziendheid neemt enorm toe. Van alle twintigplussers draagt de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom lanceert de Nederlandse Stichting Oogfonds de campagne Gezonde Kinderogen.
Inzet: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen.

Bijziendheid (myopie) ontstaat in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl. Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten verhoogt het risico.

Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen om:
• minstens twee uur per dag buiten te zijn, ook bij slecht weer;
• ieder half uur te pauzeren van lezen of tv kijken,
• ten minste 30 centimeter afstand te houden van beeldschermen zoals tablets.

Meer info:
https://oogfonds.nl/projecten-nieuws/gezonde-kinderogen/
www.gezondekinderogen.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram