Soa-thuistests onbetrouwbaar

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-zelftesten-08-15.jpg

nieuws Er worden online steeds meer soa-thuistests verkocht, maar de uitslag is meestal onbetrouwbaar. Daarom adviseert SOA Aids Nederland om voor een soa-test naar de huisarts te gaan.

Via internet is het steeds makkelijker geworden om aan een zelftest te komen, maar de uitslagen zijn onbetrouwbaar omdat de test niet goed uitgevoerd kan zijn of omdat een test voor een verkeerde soa is gekocht.

Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig.
• Doe-het-zelf-tests, waarbij je thuis de uitslag kan aflezen – net zoals een zwangerschapstest – zijn merendeels onbetrouwbaar.
• Bij andere thuistests wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag later terugstuurt. Dit soort zelftesten zijn in betrouwbaarder dan de doe-het-zelf tests, maar ook die kennen risico’s. De uitslag is niet altijd te vertrouwen als het monster niet precies goed wordt afgenomen. En is het wel een zinnige test die je wordt aangeraden? Test je niet te vroeg, dus nog voordat de ziekte zich kan openbaren? Daar is goede voorlichting bij nodig. Anders kopen mensen de verkeerde test, of worden valselijk gerustgesteld.

Soa Aids Nederland is daarom bezig met het ontwikkelen van een online testwijzer zodat mensen zich beter geïnformeerd kunnen laten testen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram