Nieuwe richtlijn voor aanpak van gonorroe, syfilis en chlamydia

123-consult-dr-stetosc-04-19.png

nieuws

In een nieuwe richtlijn over de aanpak van seksueel overdraagbare infecties raadt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) huisartsen aan proactiever hun patiënten hierover aan te spreken.

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare infecties (SOI’s) neemt in België, net als in de rest van de wereld, onrustwekkend toe. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de sterkste stijgers. Chlamydia wordt het vaakst vastgesteld bij jonge vrouwen en is goed voor de helft van de nieuwe SOI’s. Gonorroe (beter bekend als ‘druiper’) en syfilis komen meestal voor bij mannen die seks hebben met mannen.

De aandoeningen geven lange tijd geen klachten en worden daarom vaak laat of zelfs niet opgemerkt. Daardoor worden de besmette personen niet behandeld en dragen ze de infectie nietsvermoedend over op hun seksuele partner(s). De aandoeningen kunnen nochtans ernstige complicaties, onvruchtbaarheid of miskramen veroorzaken. Ze kunnen worden behandeld met antibiotica, maar door de toenemende antibioticaresistentie, veroorzaakt door een onverantwoord gebruik, wordt het steeds moeilijker om ze onder controle te houden. 

Tijdig opsporen
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een wetenschappelijke richtlijn ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van gonorroe en syfilis. De richtlijn moet ervoor zorgen dat de opsporing en aanpak van deze infecties op een uniforme, wetenschappelijk onderbouwde manier gebeurt. In de komende maanden zal er ook een gratis online tool beschikbaar zijn, om huisartsen te begeleiden bij het ter sprake brengen van seksuele gezondheid.

De bedoeling is om allereerst SOI’s tijdig op te sporen. Dit gebeurt best door met alle patiënten te spreken over seksuele gezondheid, ook met degenen die op het eerste zicht niet tot een risicogroep behoren. De huisarts kan dan, indien aangewezen, een test aanbieden. Vervolgens moeten de patiënten met een infectie een gepaste behandeling krijgen, én moet(en) hun (vroegere) partner(s) worden ingelicht, zodat verdere overdracht en ernstige gevolgen voor de gezondheid worden voorkomen.

Momenteel werkt het KCE aan een gratis online tool voor de aanpak van gonorroe, syfilis en chlamydia. Het moet een praktisch hulpmiddel worden, dat de huisarts tijdens de consultatie helpt bij het ter sprake brengen van SOI’s, en bij het testen, behandelen en opvolgen van de patiënten en hun partner. 

Lees ook: Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia

Meer info
kce.fgov.be/nl/neuzen-in-dezelfde-richting-voor-de-aanpak-van-gonorroe-syfilis-en-chlamydia
kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/KCE_310A_Diagnose_en_aanpak_Gonoroe_en_Syfilis_synthese_0.pdf


Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram