Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia

123-txt-chlamydia-SOA-07-15.jpg

nieuws

Van alle vrouwen tussen 18 en 25 jaar liet 8,5 procent zich in 2017 testen op chlamydia. Bij de mannen is dat 3,5 procent. Ruim een op de zeven test positief. Dat blijkt uit cijfers van CM. Chlamydia is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening (soa). ‘De soa komt vooral bij jongeren voor. Het aantal jongvolwassenen dat zich laat testen, neemt toe, maar nog altijd zijn er heel veel die niet weten dat ze chlamydia hebben’, zegt Griet Speeckaert, experte gezondheidsbevordering bij CM.

In 2012 lieten net geen 11.000 mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar zich testen op chlamydia (cijfers CM-leden). Vijf jaar later zijn er dat bijna 18.000, een stijging met maar liefst 63 procent. Van alle vrouwen tussen 18 en 25 jaar (CM-leden) testen iets meer dan een procent positief op chlamydia. Bij de mannen is dat maar een half procent. Nochtans wordt geschat dat chlamydia in werkelijkheid voorkomt bij drie tot vijf procent jongvolwassenen. Veel mensen weten dus niet dat ze chlamydia hebben.
Dat is een probleem, zegt Sandra Van den Eynde van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. ‘Zonder behandeling kan de aandoening ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of eierstokken bij vrouwen of bijbalontsteking bij mannen.  Bovendien wordt chlamydia heel makkelijk doorgegeven bij onbeschermd seksueel contact. Net daarom is het zo belangrijk om je te laten testen, indien je onbeschermd seksueel contact had.’ 

Als er bij chlamydia toch symptomen opduiken, zijn dat bij vrouwen onder meer klachten die doen denken aan een blaasontsteking zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen en pijn in de onderbuik. Mannen kunnen pijn of een branderig gevoel bij het plassen ervaren, zien soms een waterige tot etterige afscheiding uit de penis of hebben pijn in de balzak. Als er klachten zijn, verschijnen ze gemiddeld twee weken na de besmetting. Wie chlamydia heeft, raakt daar makkelijk vanaf met antibiotica.

Chlamydia voorkomen kan door veilig te vrijen. Daarom start CM daarom een campagne die zich richt op studenten. Samen met Sensoa en Durex deelt CM dit najaar op heel wat studentenlocaties in totaal 40.000 condooms uit. Via kaartjes met cartoons wil CM de studenten informeren over de soa. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram