Genitale wratten: snelst toenemende SOA

Laatst bijgewerkt: november 2019
condylomata-acuminata-pen.jpg

nieuws Genitale wratten (Condylomata acuminata) zijn de snelst toenemende Seksueel Overdraagbare Aandoening SOA): één op honderd seksueel actieve Belgen zou drager zijn (of zowat 50.000 personen), slechts vier op tien daarvan laat zich behandelen. De aandoening stijgt vooral bij jonge mensen tussen 18 en 25 jaar.
Besmette personen kunnen maanden rondlopen zonder duidelijke sporen. Die periode vormt uiteraard de gevaarlijkste periode om andere te besmetten. Het risico op genitale wratten neemt toe met het aantal seksuele partners.
Genitale wratten worden veroorzaakt door specifieke types van het Humaan Papillomavirus (HPV). Deze virussen verspreiden zich door direct lichamelijk contact.
Bij mannen verschijnen ze meestal rond de top van de penis, terwijl ze bij vrouwen kunnen voorkomen op de schaamlippen, in de vagina en zelfs op de baarmoederhals. Genitale wratten zijn niet ernstig, tenzij ze op de baarmoederhals voorkomen. Daar vergroten ze namelijk de kans op baarmoederhalskanker.

Er bestaan drie vormen van behandeling. Ten eerste het aanbrengen van een produkt (Podofylline of trichlooracetaat) op de wrat. Dit moet door de arts gebeuren en mag niet bij wratten in de baarmoederhals. Podofyllotoxine is een zalf die door de patiënt kan aangebracht worden. Een tweede behandeling is het heelkundig wegnemen van de wratten door cryotherapie (het bevriezen van de wrat), elektrocauterisatie (het wegbranden met een speciaal apparaat), lasertherapie of heelkunde. Tenslotte bestaan er ook geneesmiddelen die het afweermechanisme veranderen (immuunmodulerende stoffen). Het voornaamste is imiquimod dat in de vorm van een crème bestaat. De behandeling is evenweel langdurig en heeft niet altijd succes.
Bij genitale wratten moeten beide partners worden behandeld om verdere besmetting tegen te gaan.

Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram