Tandvriendelijk snoepgoed

nieuws Snoepen is slecht voor de tanden. Snoep dat veel suiker bevat kan gaatjes (tandcariës) veroorzaken. Maar snoepgoed zonder suiker is niet per definitie tandvriendelijk. Suikervrije producten met grote hoeveelheden zuur beschadigen het tandglazuur en veroorzaken tanderosie. Suikervrije producten kunnen bovendien ook cariësveroorzakende ingrediënten bevatten.

Happy Tooth
Tegenwoordig is er echter ook zogenaamd tandvriendelijk snoepgoed op de markt, met het internationale Happy Tooth logo: een witte tand onder een beschermende paraplu. Dit logo garandeert dat een product geen cariës of tanderosie veroorzaakt. Wereldwijd zijn er ruim 60 fabrikanten die het logo mogen gebruiken. Het gaat om kauwgum, pepermunt, snoepjes en zelfs chocolade en pralines. De volledige lijst met producten is te vinden op www.toothfriendly.org
De Zwitserse non-profit organisatie Toothfriendly International laat via een ‘pH-telemetrie test’ onderzoeken of een product tandvriendelijk is. Deze test meet de zuurconcentratie onder de tandplaque tijdens en gedurende 30 minuten na de consumptie van een testproduct. Producten waarbij de zuurtegraad (pH) van de plaque niet verder daalt dan de kritische waarde van 5,7 worden beschouwd als tandvriendelijk. Ze stimuleren ook de speekselproductie, wat een natuurlijk herstel van het tandglazuur bevordert.
Goedgekeurde producten bevatten suikervervangers als isomalt, maltitol, sorbitol, xylitol, tagatose of isomaltulose.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram