Maakt chocolade slim?

nieuws Volgens een artikel in het gereputeerde New England Journal of Medicine bestaat er een verband tussen het hoge aantal Zwitserse Nobelprijswinnaars en de hoge consumptie van chocolade. Het artikel maakt een ranglijst van 22 landen volgens het aantal Nobelprijswinnaars per 10 miljoen inwoners, en vergelijkt die lijst met de jaarlijkse chocoladeconsumptie per hoofd van de bevolking. Daaruit moet blijken dat er een verband tussen beide bestaat.
Zwitserland scoort het hoogst met 31 Nobelprijswinnaars en 13 kg chocolade per inwoner per jaar. Daarna komen Zweden en Denemarken. In de middenmoot zitten de Verenigde Staten, Nederland, Ierland, Frankrijk, België en Duitsland. China, Japan en Brazilië bengelen onderaan.

Alleen voor Zweden klopt het verband met de chocolade niet: Zweden heeft 32 Nobelprijswinnaars, volgens hun chocoladeconsumptie zouden ze er slechts 14 mogen hebben. Maar dat heeft mogelijk te maken met het feit dat de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bevooroordeeld is, ofwel zijn de Zweden extreem gevoelig voor de effecten van chocolade dat ‘zelfs een minuscule hoeveelheid hun cognitieve functies aanzienlijk verbetert’.

Volgens de studie zou een land één Nobelprijswinnaar extra krijgen indien de chocolade-consumptie stijgt met 0,4 kg per jaar per inwoner.
Een mogelijke uitleg voor het verband tussen chocolade en het aantal Nobelprijswinnaars is dat zowel de nationale chocoladeconsumptie als hoogstaand wetenschappelijk onderzoek gelinkt is aan de welvaart van een land. Het is ook mogelijk dat niet chocolade mensen slim maakt, maar dat slimme mensen zich meer bewust zijn van de gezondheidsvoordelen van chocolade en het dus meer consumeren.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram