Is chocolade giftig als u ze verhit?

123-choclade-warm-smelt-snoep-08-16.jpg

nieuws Dit is een van de vele prietpraatjes die u op internet kunt vinden.
Het fabeltje ‘gekookte chocolade is giftig’ is waarschijnlijk ontstaan uit de vaststelling dat doorgekookte chocolade afschuwelijk bitter smaakt, aangevuld met de – foute – volkswijsheid ‘van aangebrand voedsel krijg je kanker’. Van die regel is de juist versie: ‘in voedsel dat je laat aanbranden ontstaan stoffen die kankerverwekkend zijn’. Waarbij ‘kankerverwekkend’ betekent: als je het in onrealistisch hoge doses langdurig aan ratten voedert, krijgen sommige daarvan kanker.

Meestal geldt voor mensen ongeveer wat voor ratten geldt, maar niet altijd. Dioxine is zo’n geval: onderhand is gebleken dat mensen er véél minder gevoelig voor zijn dan de proefdieren waarop onze angsten – en de normen – zijn gebaseerd. Chocolade is ook zo’n geval: het theobromine dat er in zit is giftiger voor honden dan voor ons. Maar het kan ook andersom natuurlijk: soms zijn mensen gevoeliger dan de gebruikte proefdieren. Daarom legt men de voor mensen toegelaten dosis altijd honderd, duizend of zelfs meer keren lager dan de dosis die zelfs voor het gevoeligste proefdier nog veilig bleek.

Al bij al: oververhitte chocolade is totaal niet gevaarlijk, maar wel onsmakelijk.
Het is helemaal niet nodig om chocolade echt heet te laten worden om ze te smelten. Het smeltpunt van chocolade ligt net beneden onze lichaamstemperatuur. Dat is trouwens een van de redenen waarom we chocolade zo lekker vinden: ze smelt in de mond. De andere redenen zijn dat chocolade zoet en vet is, twee sensaties die we van nature aangenaam vinden. 


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram