Voorkom gehoorschade als gevolg van motorrijden

Laatst bijgewerkt: april 2017
123-koppel-motorrijden-04-17.jpg

nieuws Motorrijders worden aangeraden om oordoppen in te doen. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) waarschuwt voor gehoorschade door het geruis van de rijwind. Dit komt vaak voor bij motorrijders.

Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleiding KNMV, geeft aan dat de overlast van windruis en gevaar op gehoorbeschadiging ook afhankelijk is van het type helm en motor. Het gevaar is dat je niet direct merkt dat je gehoorbeschadiging oploopt, dit merk je pas na verloop van tijd. Dit is anders dan bij popconcerten waar je gelijk ’s avonds een piep hoort.
Rijschoolhouders spelen ook een belangrijke rol in bewustwording van het gevaar. Zij kunnen voorlichting geven over het gebruik en belang van oordoppen.

Deze schade is onomkeerbaar maar makkelijk te voorkomen. Volgens oordoppenfabrikant Alpine is bij een snelheid van 100 km/u het volume van windruis onder de helm 94 decibel. Dat betekent volgens Alpine dat je maximaal een kwartier mag rijden zonder oordoppen, anders loop je risico een gehoorbeschadiging te krijgen. Bij een snelheid van 120 km/u zou dat zeven minuten zijn. Door de oordoppen ben je altijd beschermd en door de filters erin hoor je het verkeer om je heen nog wel.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram