Cochleair implantaat behoedt ouderen voor dementie

Laatst bijgewerkt: september 2018
123-senior-doof-hoorapp-09-178.jpg

nieuws

Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie. Het onderzoek verscheen in het vakblad Frontiers in Neuroscience.

De toenemende vergrijzing leidt tot een toename van leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen becijferden recent dat voor het hele Vlaamse Gewest het aantal personen met dementie voor 2018 wordt geschat op 131 818, met een te verwachten stijging van 42,7% tot 188 183 personen tegen 2035. 

Gehoorverlies

Als gevolg van de natuurlijke veroudering gaat ons denkvermogen achteruit naarmate we ouder worden. Recent onderzoek toonde reeds aan dat mensen met een normaal gehoor een milde, leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang vertonen bij het verouderen. Bij mensen met gehoorverlies verloopt die achteruitgang sneller. Bij ernstig slechthorende ouderen is het risico op dementie vijfmaal groter. Zij kunnen gesprekken moeilijker volgen en krijgen dus minder prikkels binnen. Het denkvermogen gaat tot 24 procent sneller achteruit. 

Cochleair implantaat

Uit eerder onderzoek bleek reeds dat een ‘gewoon’ hoorapparaat niet alleen het gehoor verbetert, maar ook de versnelde cognitieve achteruitgang tegengaat. 

In deze studie werd het effect van een cochleair implantaat op het denkvermogen bij ernstig slechthorende ouderen in kaart gebracht. Zo’n implantaat is een elektronisch toestelletje dat de werking van het oor vervangt door geluid om te zetten in elektrische prikkels die de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren. Een cochleair implantaat herstelt het slechthorende oor niet volledig, maar krikt het op tot dat van iemand met matig gehoorverlies.

De onderzoekers maten de cognitieve vaardigheden van zeer slechthorende ouderen vóór de implantatie en op specifieke tijdsstippen erna. Uit de studie blijkt dat de cognitie zich herstelt één jaar na de cochleaire implantatie en dat ze nadien opnieuw het natuurlijke verloop volgt.

 Zo vroeg mogelijk behandelen

Het vroegtijdig opsporen van gehoorverlies en het behandelen met hoortoestelletjes of hoorimplantaten is dus niet alleen belangrijk om beter te horen. “Mensen met gehoorverlies geven vaak aan dat ze een hoortoestel zo lang mogelijk willen uitstellen, tot het echt niet anders meer kan”, zegt oorarts prof. Paul Van de Heyning. “Nu we weten dat een implantaat ouderen kan behoeden voor cognitieve achteruitgang en de bijhorende sociale isolatie, is dat een extra reden om een implantaat op hogere leeftijd toch te overwegen.”

Bron
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00580/full
http://www.maguza.be/nieuws/p/detail/cochleair-implantaat-behoedt-ouderen-voor-dementie
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram