Bijna 1 op 5 jonge kinderen lijdt aan gehoorverlies

123-kind-hoorverl-oor-oz-doof-slechth-08-17.jpg

nieuws

Bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies. Een deel van de kinderen heeft mogelijk permanent gehoorverlies.

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam gingen na hoe het gesteld is met het gehoor van jonge kinderen van 9 tot 11 jaar. Ze deden dat omdat wel veel gesproken wordt over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen ervan, maar er weinig gegevens bestaan over hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij jonge kinderen en welke factoren daarbij een rol spelen.

De onderzoekers namen bij ruim 5.000 kinderen een gehoortest af. Uit de gegevens bleek dat 17,5 procent al een vorm van gehoorverlies had opgelopen. Bij een deel ging het om tijdelijk gehoorverlies, dat meestal werd veroorzaakt door een verkoudheid of een oorontsteking. Maar bij bijna acht procent van de kinderen was er waarschijnlijk al sprake van blijvend dus onomkeerbaar gehoorverlies (tenminste 15 dB). 

Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat waar ze wellicht nog niet veel van merken, vinden de onderzoekers het aantal jonge kinderen dat met gehoorverlies te maken heeft alarmerend groot. 

Wat de oorzaak van het gehoorverlies betreft, zagen de onderzoekers onder andere een duidelijke relatie tussen het vaak doormaken van oorontstekingen op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade.

De wetenschappelijke publicatie is online te lezen op de website van tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. De studie is onderdeel van Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

De Nationale Hoorstichting ontwikkelde verschillende tests en tools voor kinderen, zoals de Kinderhoortest (een gratis online test speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar) en de Geluidstuin (een online game waarmee kinderen spelenderwijs over het gehoor leren).

Bronnen:
http://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2643553
https://www.hoorstichting.nl/Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram