Benzodiazepines verhogen kans op dementie

nieuws Het nemen van slaappillen van het type benzodiazepines verhoogt het risico op dementie. Dat schrijven Franse onderzoekers in het British Medical Journal.

Zij onderzochten ruim 1.000 bejaarden (65+) die gedurende 20 jaar werden opgevolgd. 253 daarvan (24%) ontwikkelden na 8 jaar dementie, 30 in de benzodiazepinegroep en 223 in de groep van niet-gebruikers. Diegenen die regelmatig benzodiazepines namen, hadden tot 60% meer kans op dementie dan niet-gebruikers. Er werd geen verband vastgesteld tussen de duur van het benzodiazepinegebruik en de kans dementie.

Uit de aard zelf van het onderzoekkan niet afgeleid worden dat het om een oorzakelijk verband gaat. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat de mensen die benzodiazepines namen al bepaalde problemen hadden (bv. slaapproblemen) die een vroege aanwijzing van dementie kunnen zijn.

Overigens wordt langdurig gebruik van benzodiazepines (langer dan één maand) ten stelligste afgeraden, onder meer omdat ze verslavend kunnen werken en de slaapproblemen kunnen versterken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram