Verhoogt de e-sigaret het risico op erectiestoornissen?

123-roken-e-sigaret-31-12.jpg

nieuws

Vormt de elektronische sigaret (e-sigaret) een risicofactor voor erectiestoornissen? Er is in elk geval een link. Het is dan ook belangrijk dat gebruikers op de hoogte zijn van dit mogelijke gevolg.

Ook al ontbreekt het nog aan studies over langetermijneffecten, het lijkt steeds duidelijker dat op vlak van gezondheid, elektronische sigaretten te verkiezen zijn boven tabaksproducten. Veel experten en een aantal gezondheidsautoriteiten zijn van mening dat e-sigaretten kunnen helpen om te stoppen met roken, vooral wanneer nicotinevervangende middelen niet het gewenste resultaat opleveren.

Lees ook: Roken verhoogt kans op erectieproblemen

Long- en cardiovasculaire effecten

Men mag het gebruik van elektronische sigaretten echter niet minimaliseren: het is geen ongevaarlijk product dat vrij is van risico's. Onderzoek heeft al schadelijke long- en cardiovasculaire effecten aangetoond. Een Amerikaans team (New York University) wijst ook op een mogelijk verband met erectiestoornissen.

Het team onderzocht gegevens van enkele duizenden mannen ouder dan 20 jaar, van wie ongeveer 5% gebruikmaakte van de elektronische sigaret (de helft gebruikte het dagelijks). Men registreerde de incidentie van erectiestoornissen op basis van een vragenlijst die door de deelnemers werd ingevuld (deze methode van zelfrapportering is dus minder betrouwbaar dan een medische diagnose). In de analyse werd rekening gehouden met klassieke risicofactoren voor erectiestoornissen (waaronder roken in het verleden en het heden).

Daaruit bleek:

  • Gebruikers van elektronische sigaretten hebben twee keer zoveel kans op erectiestoornissen, vergeleken met diegenen die een gelijkaardig profiel hebben en dit apparaat nooit hebben gebruikt.
  • Een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten en een hoge leeftijd (ouder dan 65) verhogen het risico in beide groepen (gebruikers van e-sigaretten en niet-gebruikers) nog meer.
  • Omgekeerd beperkt regelmatige lichaamsbeweging het risico (ook in beide groepen).

Lees ook: Kan je ziek worden van de e-sigaret?

Doel: niet roken, geen elektronische sigaretten

De onderzoekers zeggen het volgende: "Het gebruik van een elektronisch nicotineafgiftesysteem lijkt een verband te hebben met erectiestoornissen, onafhankelijk van andere risicofactoren. Terwijl men deze hulpmiddelen voornamelijk beoordeelt op hun potentieel om te stoppen met roken, moet men gebruikers informeren over dit mogelijke gevolg voor de erectiele functie."

Belangrijk is, dat als je de e-sigaret gebruikt als alternatief voor gewone sigaretten, je ze op een gegeven moment allebei opgeeft. Het is absoluut af te raden, om tabak te blijven roken tijdens het gebruik van de e-sigaret. En niet-rokers raadt men af om de elektronische sigaret te proberen in de veronderstelling dat deze geen risico's inhoudt.

Bronnen:
https://www.ajpmonline.org
https://www.nyu.edu

Lees ook: Vraagtekens bij veiligheid smaakstoffen in e-sigaretten

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram