Seks even goed als sport?

123-koppel-seks-rel-liefde-170_12.jpg

nieuws

Tijdens een gemiddelde vrijpartij verbrandt u mogelijk iets meer caloriën dan wanneer u gaat wandelen (aan 4,8 km per uur), maar minder dan wanneer u gaat joggen (aan 8 km per uur). Dat moet blijken uit een studie van de Universty of Quebec in Montreal gepubliceerd in PLoS ONE . De onderzoekers maten het energieverbruik tijdens vier vrijpartijen bij 21 heteroseksuele koppels tussen de 18 en 35 jaar, en vergeleken dat met het effect van 30 minuten matig intensief oefenen (=wandelen) op de loopband.

De gemiddelde duur van een vrijpartij was 24,7 minuten (van 10 tot 57 minuten). Het energieverbruik tijdens een vrijpartij bedroeg gemiddeld 101 kilocalorieën (4,2 kcal per minuut) bij mannen en 69,1 kcal (3,1 per minuut) bij vrouwen. Dat is beduidend minder dan het energieverbruik tijdens een half uur wandelen: 276 kcal (9,2 kcal per minuut) voor mannen en 213 caloriën (7,1 per minuut) voor vrouwen.

De onderzoekers berekenden ook de zogenaamde MET-waarde (het metabool equivalent). Dat is een meeteenheid voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust. 1 MET komt overeen met 1 kilocalorie per kilogram lichaamsgewicht per uur of met 3,5 milliliter zuurstof-opname per kilogram lichaamsgewicht per minuut. Dat komt overeen met de ruststofwisseling, de hoeveelheid energie die verbruikt wordt tijdens stilzitten. De MET-waarde van lichamelijke activiteiten varieert van 0,9 MET (bij slaap) tot 18 MET (zware inspanning). De gemiddelde MET-waarde van een vrijpartij bedroeg 6 MET bij mannen en 5,6 MET bij vrouwen, wat overeenkomt met een matige fysieke inspanning, vergelijkbaar met bijvoorbeeld ontspannen zwemmen. De MET-waarde van een half uur wandelen bedroeg 8,5 voor mannen en 8,4 voor vrouwen.

De auteurs besluiten dat een vrijpartij overeenkomt met 71% van de intensiteit en 38% van het energieverbruik van een half uur matig intense inspannning (zoals wandelen). Uit het onderzoek blijkt ook – maar dat zal nauwelijks verrassen – dat proefpersonen seks doorgaans leuker vonden dan wandelen op een loopband.


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram