Plotse hartstilstand door structurele afwijking bij sporters zeldzaam

123-sport-supporter-12-17.jpg

nieuws

Een plotselinge hartstilstand bij sporters komt niet veel voor en wordt zelden veroorzaakt door een structurele hartafwijking. Dat blijkt uit onderzoek in The New England Journal of Medicine. 

De onderzoekers selecteerden 74 patiënten tussen de 12 en 45 jaar oud uit een Canadese databank voor gevallen van plotselinge hartstilstand in de periode 2009-2014. 16 daarvan traden op tijdens een competitiesport, de rest tijdens recreatief sporten. 
De incidentie van plotselinge hartstilstand in de gewone bevolking van die leeftijd is 4,84 gevallen per 100 duizend persoonsjaren. Onder de competitiesporters was dit 0,76 per 100 duizend atleetjaren en meer dan de helft van deze sporters overleefde dit niet. 
Hypertrofische cardiomyopathie (een aangeboren verdikking van de hartspier) leek in eerdere studies een grote boosdoener, maar bleek hier in slechts twee gevallen de oorzaak. Aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie (een erfelijke hartziekte) werd helemaal niet als oorzaak gevonden.

Drie van deze 74 hartstilstanden die zich tijdens het competitief sporten voordeden, hadden mogelijk kunnen worden opgespoord als de atleten zich hadden laten screenen, schrijven de onderzoekers. Ze schatten dat 80 procent van de gevallen van hartstilstand niet zou zijn gevonden met systematische screening, al dan niet in combinatie met een elektrocardiografie. De auteurs zetten daarom vraagtekens bij de waarde van deze screening.

Bron
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1615710
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/plotse-hartstilstand-door-structurele-afwijking-bij-sporters-zeldzaam-.htm


Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram