Schimmelinfecties: een onderschat probleem

nieuws Elk uur sterven wereldwijd 150 mensen aan schimmelinfecties of aan de complicaties daarvan. In België worden naar schatting jaarlijks 233.000 mensen besmet met een schimmel. Weinig mensen beseffen echter hoe ernstig deze aandoening kan zijn.

Om dit onderschat probleem onder de aandacht te brengen werd GAFFI (Global Action Fund for Fungal Infections) opgericht. Zo is GAFFI er het afgelopen jaar in geslaagd om een aantal essentiële medicijnen te laten opnemen in de Essential Medicines List van de Wereldgezondheidsorganisatie, en heeft de organisatie de gevolgen van schimmelinfecties in 40 landen, waaronder ook België, in kaart gebracht.

Elk jaar sterven minstens 1.350.000 mensen wereldwijd aan schimmelinfecties, en nog veel meer mensen leven met de zware gevolgen van een schimmelinfectie. Blindheid alleen al bv. treft 1 miljoen volwassenen en kinderen wereldwijd. De symptomen zijn echter vaak vaag, en de infecties ontstaan vaak als gevolg van andere gezondheidsproblemen, zoals AIDS, transplantaties, leukemie ...

Prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven/KU Leuven Nationaal Referentiecentrum voor Mycosis, en Belgisch adviseur voor GAFFI licht toe: “Schimmelinfecties kun je eigenlijk als een Trojaans paard bekijken. Vooraleer je beseft wat er aan de hand, is het kwaad al geschied. Het stellen van de diagnose is moeilijk, en is pas in een laat stadium mogelijk. Daarenboven is de behandeling een dure zaak, en medicatie is ook niet beschikbaar in derdewereldlanden, net waar ze het meest nodig zijn. Dankzij juiste medicatie en tijdige behandeling kunnen de meeste patiënten genezen maar ook dan kunnen de gevolgen zwaar en lang aanslepen. Met GAFFI proberen we dit wereldwijd probleem op de agenda te krijgen om zo onderzoek naar en toegang tot betere diagnosetechnieken en betaalbare behandeling mogelijk te maken."

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram